söndag 16 november 2008

STÖPA LJUS












Till jul kan det vara kul att stöpa egna ljus. Till det behövs ljusmassa, vekar, termometer, en stor kastrull till vattenbadet och en hög burk eller kastrull att ha som stöpkärl och som får plats i vattenbadet.


Ljusmassa
Använd ljusmassa som innehåller stearin och paraffin. Det går inte att stöpa ljus av enbart stearin – sådana ljus måste gjutas.

Vekar
Knyt fast vekarna i en pinne så att du kan doppa flera vekar åt gången i den smälta ljusmassan. Ju tunnare veke, desto längre brinntid – men också desto lägre ljusstyrka.

Gör så här:

1. Smält ljusmassan i stöpkärlet
Börja med att smälta ljusmassan i stöpkärlet. Stöpkärlet ska stå i ett vattenbad – smält aldrig ljusmassan direkt i en kastrull då det finns risk för överhettning. Ljusmassan ska vara 70 grader under själva stöpningen.

2. Häll i vattnet i stöpkärlet
Häll försiktigt i 70-gradigt vatten. Vattnet kommer att lägga sig under den smälta ljusmassan.

3. Doppa vekarna.
Vekarna ska vid första doppet ligga kvar i ljusmassan till dessa att alla luftbubblor försvunnit ur veken - det är viktigt att vekarna inte kommer i kontakt med vattnet under ljusmassan vid första doppet. Därefter doppar du vekarna rakt ned i massan och vidare ned i vattnet. Doppa vekarna i jämn takt men se till att de svalnar lite mellan doppen (cirka 3 sekunder mellan varje dopp). Efter cirka 30 dopp har vekarna fått tillräckligt med ljusmassa, då är ljusen är klara.

Bilderna kommer en från en gammal Femina tidning (14 nov 1978 pris 5:50) 30 år sedan!
Fiffigt gammalt ljusstöpningsbord va?
Jag skall stöpa lite ljus till första advent tänkte jag, inte så många utan mest för sakens skull. Det är så mysigt!

1 kommentar:

Lallis - liv och leverne sa...

Åh vad det var länge sedan som jag stöpte ljus! Men så kul det är:) Tack för ett fint inlägg!
Kram Lallis